2012. február 20., hétfő

Mészhegy V. Via ad Szomolya

Via ad Szomolya

Ugye milyen dallamos! Remélem ennyire majd elnyeri tetszéseteket az írás is. Lassan végére érek a Mészhegy bemutatásának, azért nem hagyom el végleg a környéket, időnként visszatérek erre is, a másik ok persze az, hogy azért ha nem is itt, de a környéken még van elég néznivaló. Épp most írta a barátnőm, hogy nyáron már tényleg jó lenne elmenni együtt is(nála hatott a mézesmadzag) erre a környékre. Én meg vele Tiszaörvényre mennék szívesen.

Via ad Szomolya
A Mész hegy déli oldalán található egy út, ami Egerből Szomolyára vezet, vezetett. Azért írom ezt múlt és jelen időben, mert régen bőszen járták a szekerek, ma már csak gyalogosközlekedés van, esetleg kerékpárokkal vagy terepjárókkal lehetne találkozni errefelé. Ennek  a nyomvonalán halad az un. Kő út is, amit a Kaptárkő Természetvédelmi és Kulturális Egyesület hozott létre, amely felöleli a Bükkalján található, s valamilyen módon kőhöz köthető természeti vagy ember alkotta képződményeket. Ide aztán sok minden tartozik, az eddig már általam is említett és bemutatott kaptárkövek, bújók, sziklahelyiségek, s a még bemutatásra váró gazdasági épületek, barlanglakások, hodályok, pincék. Ez az út Siroktól Kácsig haladva 16 település környékén és magán a településen mutatja be nemcsak a korábban említett dolgokat, hanem a Bükkalja köveiből épített várakat, templomokat, hidakat és az innen származó kőből faragott szobrokat.

Növekszik a tölgy
Pajzsikák az oldalban
Most visszatérek a "vezetett"-hez. Sokáig ez volt az összekötő út a két település között, így el lehet képzelni mennyi szekér közlekedett rajta áruval, tüzelővel, alapanyagokkal, élelmiszerekkel megrakva. A súlyos szekerek kerekei feltörték az alaptalajt és az alatta lévő kőzetet, s utána pedig a természet erői könnyedén elvégezhették a pusztító munkájukat. Elég, ha csak a víz, a hőmérséklet és légmozgás pusztító képességeire gondolunk. Így kialakulhatott ez a riolittufából "kivájt" szurdokszerű mélyút, ami igen érdekes látvány nyújt a szokásos utakhoz edződött szemeknek. Természetesen az oldalát már birtokba vették a különböző növények, az egyszerű moháktól kezdve a pajzsikákon keresztül egészen a legfejlettebb fás szárú növényekig.

10 megjegyzés:

  1. Megint tanultam. Eddig legalább négy alkalommal másztam meg Sirok várhegyét, de erről az útról nem volt tudomásom. No, ami késik .... :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem tudom mikor voltál, de az utóbbi 5 évben készítették az utat a Norvég Civil Alap támogatásával. Azt a részt, ami átmegy Egeren, kb. 2 évvel ezelőtt festették fel.
      Nálam azt hiszem nem kell betűkódot beírni!

      Törlés
    2. Legutóbb 2008-ban. Nagyon "csípem" a falu felé eső sziklafalon a csak gyalogosan mászható ösvényt. (Bizony kell beírni!)

      Törlés
    3. Akkor te már láttad a Törökasztalt és a Barát valamint Apáca sziklát is.
      Az egyesület még nincs 10 éves sem, s hogy őszinte legyek nem tudom készen van-e már az egész út, ami itt átmegy az biztos, mert láttam. Ha minden jól megy, akkor április elején elmegyek az egyik túrájukra, ott majd többet megtudok.

      Törlés
  2. Ilyen szépen és igazul csak a "szerelmes" tud írni a szerelme (szeretett) tárgyáról :-)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én tényleg nagyon szeretem a természetet, szerintem semmi nem képes annyira elfeledtetni a mindennapok gondját, baját mint egy gyönyörű táj. Köszönöm kedves soraidat!

      Törlés
  3. "Nők nélkül élni nem lehet, és nem is érdemes!"
    Boldog Nőnapot!

    VálaszTörlés
  4. “A nő átmeneti lény az ember és az angyal között.”
    Boldog Nőnapot! :)

    VálaszTörlés