2012. december 2., vasárnap

Egri Vár V.



Hűtlen lettem a várhoz, de mint mondtam annyi program volt a városban amiről szintén jól esett itt írni. Időm meg nem lett több. Azért igyekszem lassan befejezni a körbejárást, hiszen nem árt egy kicsit a belsejét is megnézni.



Most már a Gótikus Palota mellett vagyunk. Egy kicsit visszafelé láthatjuk az Ispotály Pincét, ahol 3D-s mozifilmmel varázsolják elénk a vár csodás középkori székesegyházát. A palota előtti téren szokták a Végvári Vígasságok rendezvényeinek egy részét tartani, de általában itt van a Múzeumok éjszakájának a záró rendezvénye is. Sokan választják esküvői fotózás helyszínéül, mint a mellette található Börtönkiállítás egyik szabadtéren bemutatott kalodáját is. Maradjunk egy kicsit a gótikus palota külsejénél. Már messziről látszik a gótikus stílus, ami szerint a XV – XVI. században megépítették. A csúcsíves árkádsoros lefedett folyosó mögött teremsor húzódik. Ezek közül egyikbe a földszinten a Hősök Terme kapott helyet, amelyet a Kazamatába vezető tárlatvezetés első állomásaként figyelhetnek meg a látogatók. A mellette lévő teremben időszaki kiállítások kapnak vannak, jelen pillanatban éppen a Gárdonyi emlékév alkalmából A láthatatlan ember arcai c. kiállítást nézhetik meg az érdeklődők. A palota emeletén a vár történeti kiállítását nézhetjük meg.

A Gótikus Palota mögötti rész már a külső várfalon túl a váron kívül van, ha valamikor megindul a tényleges fejlesztés, abban benne van az is, hogy a váron kívül egy sétautat hoznak létre szorosan a várfal tövében. Így egyszerűbbé teszik az utat a belváros és az Almagyar-domb-i városrész között. Hogy ez mennyire lesz hasznos, nem tudom. Szerintem pont a korábban említett városrész lakói nem fogják gyakrabban használni. Hiszen a távolság nem éppen kevés(kisvárosi viszonylatban), ráadásul eléggé emelkedik is. Azért kilátás szempontjából sem lenne utolsó. Egy alkalommal, amikor a vár fejlesztéséről hallgattunk előadást végigsétáltunk az út vár alatt haladó szakaszán. Érdekes volt az is, csak nem tudjuk mikor valósul meg. Jelenleg több beruházás is csúszik a városban, de a belváros rekonstrukciója azért halad.


A Gótikus Palota után rögtön az vár északi bejáratát láthatjuk. Amíg nem volt sétajegy a közeli utcák lakói a váron keresztül jártak haza. A sétajeggyel ez megszűnt. Van ugyan egy lehetőség, de az éves tagdíjat kíván. Nem hinném, hogy sokan emiatt szeretnének Várbaráti Kör tagjai lenni. Ez ugyanis ingyenes belépést biztosít, a sétára s néhány állandó kiállításra.

Ha az északi kapunál balra tekintünk láthatjuk a Sándor bástyát, amely az építőjéről kapta a nevét. Mögötte van a Zárkándy bástya, amely most a vasút által le van választva a várról. A vár belső területén továbbhaladva a gótikus palotától jobbra nyaranta várszínházi előadásokat tartanak. Itt van felállítva a színpad. Régebben ennek a palota előtt volt a helye, így egyben díszletként is szerepelhetett a gyönyörű épület. Ha a várszínházi területtől  továbbra is a külső várfalat követjük, elérünk a várbeli székesegyház romjaihoz, amelynek területén található sírboltban temették el Imre királyunkat a XIII. század elején. Itt láthatjuk István király szobrát is, ahol aug 20-án ünnepi szentmisét rendeznek. Itt tartják edzésüket az íjászok is, olyankor természetesen a látogatók elő le van zárva a kora esti időpontban.

6 megjegyzés:

  1. Szépek és szemléletesek a fotóis, még, hogy nem értesz hozzá! :)) Jó a szöveg is, de egy a "szakmában" járatlannak, mint én is kicsit száraz. Megpróbálhatnád könnyedebbre venni a figurát esetleg.... Csak hangosan agyalogtam, lehet nálam van a baj! :))) Pussz!

    VálaszTörlés
  2. **fotóis---> fotóid (Bocs!) :))

    VálaszTörlés
  3. A mai világban nem mondanám barátinak a jegyárakat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valóban nem barátiak a jegyárak.
      A Várbaráti kör éves tagsága 1500 Ft. Évi két sétajegy ára, de ezért még kapsz egy csomó ingyenes programot.

      Törlés