2012. november 9., péntek

Ősz Egerben

Ősz Egerben!Temető mellett
Patak partján
Mindenszentek, Halottak napja, ősz, november, enyészet hava, ma pedig egy temetés! Most minden az elmúlásról szól! Példát vehetnénk a természettől. Milyen színpompával képes az életet elengedni, hogy aztán újból feltámadva, mindenkit vidám jókedvvel árasszon el.

Jártam-keltem temetőben, utcákon, a városban a tó mellett rácsodálkoztam a színekre. Ha az őszre gondolok mindig Paul Verlaine: Őszi chanson-ja jut eszembe Tóth Árpád fordításában.


"Ősz húrja zsong,
jajong, busong
a tájon, 
s ont monoton
bút konokon 
és fájón."

Ennek a versnek a hangulata teljesen passzol a ködös, borús novemberi napokhoz. 


Színek a sétányon
Talán a juharfa levelei a legszebbek
Én azonban az ősznek a szebbik oldalát mutatom most nektek, azt amelyiket szerintem valamennyien szeretünk. Akkor boldogan nézünk a bágyadt napsugarakkal megvilágított színes falevelek közé, sétálunk az avarban, szedjük az őszi terméseket, lábunkkal továbbpasszolunk egy-egy gesztenyét! Kerekedjünk hát fel, s nézzünk szét a városban és a környékén, hogy milyen színeket vett fel palettájára a természet.


Szinte világít a bokor a Bazilika mögött

Busz indulására várva

Hangulatban

A fa alá lehullott levelek fotójából lett a képernyőmön a tapéta, színes és mégis megnyugtató. Jó ránézni, s nem zavarja össze, nem fedi el az ikonokat sem.

Klapka utcán lefelé

A Dobó tér mellett a patak partján

Bent van a városban, de az épületek mégsem látszanak

Őszi színkavalkád

Ez a kép pedig már biztosan ismerős, hiszen már mutattam.
A mész-hegyi őrkunyhó ablakából egy őszi hangulat.