2012. március 30., péntek

Egri Vár III.



Törökkerttől a Varkocs bástyáig


Tudom, most egy kicsit hűtlen lettem a bemutatáshoz, de a korábbi eseményeket is kár lett volna kihagyni, azt hiszem, ezzel egyetérthetünk. Itt a várnál mindig elő fogom venni a műholdképet, mert így nem kell elképzelni, hanem rögtön látjuk is a magyarázat után, hogy merre vezet az utam. Aki már járt itt, annak ismerős lesz, s a képek alapján biztos be tudja azonosítani. Aki pedig csak fog majd valamikor erre látogatni, az majd örülni fog a helyszínen, hogy milyen ismerős is a látvány.



Most már fogjuk magunkat és lépjünk be a várba a leginkább használt déli kapun keresztül, miután felkaptattunk az Imola Udvarház étterme előtt. Kéretik szépen bokára vigyázni és nem tűsarkú cipellőben nekiindulni, mert könnyen otthagyhatjuk a (fogunkat) sarkunkat. A bejáratnál rögtön Tar István és Illés Gyula szobrászművészek bronz domborműve fogad. Az alkotást a vár - ami Az Eger vár védői címet viseli - a vár ostromának 400. évfordulójára adták át 1952-ben.




Törökkert


A várhoz vezető lépcső



Alig léptünk be a kapun, rögtön jobb kéz felé van egy kis ajtó, amit a Törökkertbe vezet. A képen csak a falat látjuk, ami határolja.Általában a „mezei” látogatók előtt le van zárva. Ez azt jelenti, hogy leginkább nincs nyitva, én egy egri séta alkalmával, valamint az Egri vár napján – minden évben október 17. – jártam ott. Azt azért meg kell jegyezni, hogy ez a része a várnak kétséget kizáróan török eredetű védműve, amely az 1596-os évek után készült, amikor a vár már török kézen volt. Eddig még nem került sor a teljes helyreállításra. Jelenleg balesetveszélyesne van nyilvánítva így a nagyközönséget nem engedik be. Állítólag az én zsenge gyerekkoromban volt ott valami presszó féle de, a mostani rekonstrukció során is elsősorban vendéglátó-ipari funkciót kapna.

Varkocs bástya a falról
Továbbmegyünk a déli várfal mentén a belső kapu irányába. Először a Gergely-bástya mellett állhatunk meg, ami Bornemissza Gergely tervei alapján épült 1553 és 55 között. Ez nemcsak a várfalat erősítette, hanem a külső és a belső várfal közötti utat ami a Varkoch - kapu bástyához vezetett. Falait lőrések törik meg, amiken keresztül a belső ágyútermekből nagyobb veszély nélkül lehetett lőni az ellenséget. Jelenleg falain a fecskék találnak menedéket s fészkelőhelyet. Nyári alkonyatban hangos csivitelésükkel keltik fel a sétálók figyelmét. Ma pedig azt láttam, körbe van kerítve és felhívják a gyalogosok figyelmét az omlásveszélyre. Remélem minél előbb meg tudják szüntetni a veszélyt.






Hippolit kapu
Külső várfal
Ahogy elmegyünk a Gergely bástya mellett bal kéz felé kissé lentebb látjuk a rekonstruált külső várfalat. Mögötte pedig rögtön a Dobó utcai háztetőket láthatjuk. Azok a házak szinte a külső várfal tövébe épültek. Talán összesen egy mini belső udvaruk van. Jobb kéz felé látjuk a Hippolit kaput – kérem nem a lakájra gondolunk – aminek fülkéjét Estei Hippolit egri püspök címere díszít Előtte két elöltöltős ágyú várja az érdeklődőket.. Estei Hippolit, Aragóniai Beatrixnek – Mátyás második feleségének – volt az unokaöccse. Mátyás királyi jogával élve még fiatalon kinevezte esztergomi érseknek, amibe a pápa igen nehezen egyezett bele. Később Hippolit püspök cserélt Bakócz Tamással és az egri érsekség feje lett. Azonban itt nem szívesen tartózkodott, egy itt szervezett zsinat kivételével inkább Itáliában töltötte idejét.

A Varkocs kapubástya egészen a belső (déli) várfal nyugati végéhez épült még 1542-ben, 10 évvel az ostrom előtt. A bástya építéséről Tinódi így ír: „Délről város felől nagy bástya vagyon, /Varkuch Tamás rakatta kapu vagyon”.  A várfalhoz szépen illeszkedik, s mintegy 15 méterrel van előbb. Építése előtt itt csak egy eléggé elavult, kevéssé védhető gótikus kaputorony volt. Falai többé kevésbé megmaradtak. Most már csak néhány lépés és a belső várba léphetünk be.


Azért ne nagyon bízzátok el magatokat, először még a bástyákkal ismerkedünk. Igaz ugyan annak nagy része már a belső várból nézhető, de a várat elkerülő sétaút még a jövő zenéje. Azért az olvasók már kapnak belőle egy kis előzetest, mert már jártam a bemutatón, ahol végigmentünk a leendő sétaút helyén.

6 megjegyzés:

  1. Kellemes kis sétára vittél ismét, ismerős helyekre. Megint visszavágytam. Jut eszembe. Nem tudom miért most, de megkérdem. Te körbe mersz menni a Minaret keskeny kerengőjén? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szégyen, nem szégyen, képzeld, ez még kimaradt az életemből!

      Törlés
    2. Mennyi, de mennyi minden maradt még ki az életünkből eddig és mennyi fog ezután? Úgyhogy nem szégyen. :)

      Törlés
    3. Ez mind Ok, de hát itt élek a városban, s még nem voltam képes felmenni. Tudod azt mondom, miért akarunk elmenni távolra, ha a környezetünket sem ismerjük.

      Törlés
  2. Boldogan ismerkedünk mindennel , bármerre viszel minket :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lehet azért tudnék olyan helyet, ahová nem szívesen megy még velem sem az emberfia.

      Törlés