2012. január 6., péntek

Úton a várba IV.

Most már úgy gondolom egyvégtében megtesszük az utat felfelé, mert ugyan vannak nagyon érdekes épületek, de többre ki fogok térni később, így megígérem nem eresztem bő lére a mondókámat. Elsőként az utca további képét kapjátok a műholdas kép segítségével.


Nagypréposti palota
Most már indulhatunk tovább. A legutóbbi alkalommal a Ferences templommal szemben lévő falatozóval fejeztük be. A templom után a Bródy Sándor Megyei Könyvtár, a Nagypréposti palota épülete következik a Fazola Henrik által készített ablakrácsokkal. Ide elég gyakran járok, hiszen a könyveket megvenni nem olcsó mulatság. Később visszatérek rá.

Következő épület - egykori kanonoki palota -  fele szintén a Könyvtárhoz tartozik, de ott az Idengennyelvi gyűjtemény és a Zenei gyűjtemény van. A másik fele a bejárattól balra, valamint az udvari 4 emeletes épület pedig a Mátra- Nyugatbükki Erdő- és Fafeldolgozó Gazdaság Központja. Úgy gondolom végigmegyünk ezen az oldalon, s utána visszatérünk a könyvtárhoz.

Steinhauser háza
A 20-as szám Eger legjelentősebb szobrászához, Steinhauser Antalhoz kapcsolódik. Ő emeltette 1761-ben. A múlt század 20-as éveiben a református egyház vásárolta meg paplak céljára.
Halassy-Szigeti ház
Továbbsétálunk a 22. sz. elé. Ez egy lakóház, az un. Halassy-Szigeti-ház  utca felé nyitott udvara kellemes felüdülést nyújt a szemnek. Régen az emeleten fényképész volt. Ma a földszinten egy Jós is dolgozik, az utca felé lévő fal nagyon közel van az úttesthez, talán 50 cm előtte a járda, ezért télen a latyak szinte folyamatosan beteríti az autók áldásos közlekedése folytán. Utcafrontján az emeleti ablakok között szép szobor áll egy kis fülkében.
Butler ház
A következő épület XX. sz. 70-es éveiben épült, tulajdonképpen még a lakótömb belsejében épült 3 emeletes tömblakásokhoz tartozik, amelyek az Egészségház utca és a patak között áll. Utána átmegyünk a patak feletti hídon és már ott is áll előttünk Eger egyik irodalmilag leghíresebb épülete a Butler ház. Hogy igaz volt-e, amit a  regényben írtak nem tudom, de az tény, hogy ez a ház valóban a Butlereké volt. Sokáig leginkább szégyene volt a városnak, mert a felújítást mindig halasztották, s nagyon ramaty állapotban volt. Többször írtak ki rá pályázatot, de valahogy a megvalósítás különböző okok miatt elmaradt. Mindjárt ott vagyunk a várhoz vezető utca alján. Amíg odaérünk elmegyünk egy parkoló, egy cukrászda és egy étterem mellett. Ez a cukrászda régebben a Kopcsik mestercukrászé volt, s itt volt kiállítva annak a gyönyörűségnek egy része is, amit most a Harangöntő utcában megnyílt Marcipániában láthatunk. A sarki épület szintén a Polgármesteri Hivatalhoz tartozik itt van az Igazgatási Iroda valamint az Anyakönyvi Hivatal. Bejáratánál a Bús képű lovag: Don Quijote szobra, mintha azt mondaná, ki itt belépsz készülj fel a szélmalomharcra. Most a Dózsa György térre érkeztünk, innen már csupán 50 m enyhe kapaszkodó a kövekkel borított utcán és már ott is állunka az egri Vár bejárata előtt.

Feljárat a vár felé
Most pedig szépen gondolatban visszatérünk a Megyei Könyvtárhoz. A Nagypréposti palotával szemben áll a Zábrátzky-ház, ami természetesen szintén kanonokház volt egykoron, de mivel az egykori tulajdonosa nem becsülte meg kellőképpen az ingatlanát, ezért Barkóczy Antal egri kanonok halála után a Zábrátzky fiskális kezébe került aki lebontatta, s a 19. sz. elején újat építtetett a helyére.
Megyeháza
A Zábrátzky ház után a Megyeháza épülete magasodik, udvarán a Sportmúzeummal, valamint a kapubejáróban két oldalra látható Fazola kapuval, ami szintén a város híres nevezetessége. A Megyeháza egy épületegyüttes része. A régi Megyeháza az utcai front valamint az egyik udvari épület. Ennek közvetlen átjárása van a Dobó téri Polgármesteri Hivatal hátsó részével, így a tisztviselőken nem kell körbemenni, ha valami elintézni való ügyük van a másik hivatalban.

Volt Oroszlános fogadó
A folytatólagos épületben egykor az Oroszlán vendégfogadó várta vendégeit. Az Eger patak hídja előtti utolsó épület szintén műemlékjellegű a múlt század 80-as éveiben itt volt a Hadkiegészítő Parancsnokság valamint az un Nőtlen Tisztiszálló. Ha átmentünk a patakhídon akkor az Erste Bank előtt visz el utunk, majd a Panoráma Szállót látjuk meg.

Zsinagóga-galéria
 Itt állt a múlt század elején egy hatalmas zsidó templom, amit sajnos a két háború közötti időszakban lebontottak.  Helyette felépítettek egy kisebbet, ami a szálló utáni lakóház mellett foglal helyet és jelenleg mint a város egyik galériája üzemel. Bejárata mellett lehet a mögötte kialakított un Céhmesterek udvarába bejutni, amelyet még ezen kívül két bejáraton keresztül a Dobó utca felől is meg lehet közelíteni. A Zsinagóga után két régi stílusú lakóház van, a következő épületben pedig egy panzió várja a vendégeket, valamint az utcasarkon egy ajándékbolt. Most akkor meg is érkeztünk a másik oldalon is