2011. augusztus 30., kedd

Augusztus 20.

Bormustra 2011.
Agria Nemzetközi Néptánc-találkozó
Szent István ünnep, Új kenyér ünnepe

Az idei augusztusi időjárásunk tényleg melegre sikerült. Országos hőségrekordok dőltek meg sorra, eső azonban itt nem esett, így a szervezőknek és a résztvevőknek max. a meleg miatt lehetett okuk panaszra. Én is egyéb teendőim és a meleg miatt maradtam le a néptáncos részéről, aminek legnagyobb része csütörtökön és pénteken volt.Szombaton már nem akadályozott meg, akkor inkább a program volt a fontosabb.


A bormustrán több borvidék pincészete vett részt nevezetesen az Egri, a Mátrai, a Bükkaljai és a Tokaj-Hegyaljai termelők mutatták meg készített boraikat. A Dobó téren két sorban felállított faházakban kínálták az innivalót a termelők, a házikók előtt pedig lócákon el is lehetett fogyasztani a kiválasztott nedűt. Hogy nagyon meg ne ártson a bor, ennivalót is lehetett hozzá választani a külön kitelepült főzőhelyszíneken. A bor és a pohár tekintetében hasonló volt a rendszer, mint a Bikavérünnepen, tehát csak az itt és most megvásárolt pohárban lehetett kóstolni, s ehhez borjegyet vásárolva, kiválasztani a megkóstolni kívánt fajtát.

Szombaton délután az obsitos zenekar koncertjére értem le, erről annyit kell tudni, hogy korábban az egri helyőrségnek volt zenekara, akik minden jelentősebb állami ünnepen felléptek és szórakoztatták a nagyérdeműt, de ez a helyőrséggel együtt megszűnt. Ha jó emlékszem a nyáron volt egy felhívás, hogy a még Egerben élő zenészek jelentkezzenek, és megpróbálnak egy zenekart Obsitos néven összehozni. Úgy néz ki sikerült, ez volt az első hivatalos fellépésük.


Vagy 10 évvel ezelőtt pedig Egerben katonazenekari találkozót rendeztek, amikor a program:megnyitó a Dobó téren volt. Másnap koncertek a város több helyszínén, délután pedig a Dobó téren egy összevont zenekari rövid előadás, majd indulókat és marsokat játszva az egész pereputty levonult a Városi Stadionba, ahol showműsort adott elő minden résztvevő. Na ez volt aztán a parádé. Mindig itt volt a debreceni, a szolnoki és az egri katonazenekar, valamint volt egy külföldi meghívott is. Ide teszek egy linket egy pécsiről, hogy el tudjátok nagyjából képzelni, de azért élőben látni őket szuper volt. Az egrieké nekem egyszer nagyon emlékezetes volt, mert a Hattyúk tavából adtak elő részletet, s két egy kicsit pocakos katonazenész felvett egy-egy tütü-t s abban játszották el a hattyú halálát imitálva a balettet. Erről sajnos akkor még nem készült felvétel amit feltöltöttek volna.

A kis kitérő után az Obsitos zenekar közreműködésével megkezdődött a helyi díszünnepség. Beszédet mondott a polgármester meg a vendég, aki jelen esetben Tállai András belügyminisztériumi államtitkár volt, majd a városi kitüntetéseket adták át. Erről inkább nem írok többet elég legyen annyi, hogy miközben mondta a beszédet beszóltak neki, hogy jelenleg Szent István ünnepén vagyunk és nem valami politikai megmozduláson.


Utána még körbesétáltunk a téren szétnéztünk az árusoknál.

Vettünk egy faollót, amit lehet teflonedényben is használni, pl. kivenni az elkészült zöldséget vagy husit, meg egy pontos mércét pálinkakitöltéshez.


Ahol a mércét vettem, volt mindenféle kisebb-nagyobb üvegállatka. Ha jó szemetek van, elég sokat felismertek.


Utána elcsábultam a Zsanna manna termékeire s vettem belőle mindenkinek 1-1 darabot. Az sem volt egy olcsó mulatság, de legalább finom. Vettem trüffelkrémes, vörösboros, tojáslikőr barackos és étcsokis diósat.
 
 


Amikor pénteken délben arra jártam, el is szörnyedtem a hely láttán megfelelően, mert elképzeltem hogy a tűzijátékot néző tömeg be fog tömörülni a tér közepére, aztán lehet nyomorogni, nem is beszélve a hazafelé indulásról, hiszen akkor úgyis sodor a tömeg.Ennek következtében nem vártam meg, azt már otthonról néztem, de legközelebb el fogok menni a Kisasszony temető melletti parkolóba, azt hiszem onnan jobban fogom látni. Tehát a tűzijátékot már otthonról néztük.

1 megjegyzés:

  1. Bár nem igazán vagyok boros, azért egyszer ellátogatnék egy hasonló eseményre.

    VálaszTörlés