2011. július 29., péntek

Végvári vígasságok 2011

Egri Vár - Végvári vígasságok I. július 22.

Évről évre megrendezésre került ez az esemény hol hosszabb, hol rövidebb időszakban. Volt idő, amikor egy hetes rendezvénysorozat volt, de ez évben csak 4 napos lett. A válság itt is megtette hatását, ez látszott a hosszán is meg a programokon is. Eredetileg csak 1  nap (pénteken) akartam felmenni, amikor a barátnőmmel együtt megyünk és megnéztük a lányom hastánc-bemutatóját, de aztán másképp alakult és vasárnap is ellátogattam.
A 4 nap alatt elég sok program volt, mégis úgy tűnt vasárnap, hogy valami nincs. Nem tudom miért éreztem ezt, látogatók sem özönlöttek, voltak, de nem valami sokan. Jó nem mérem magunkat össze egy Visegrádi Palotajátékokkal, de azért én több látogatót gondoltam.
Pénteken éppen a hastáncbemutató előtt értünk fel a várba, amikor a Babszem Jankó Gyermekszínház az Együgyű Misó színdarabját mutatta be, a gyerekek élvezték s szinte együtt játszottak a színészekkel.


Együgyű Misó

Természetesen a végén nem maradt le a gyerekek bevonása sem, így teljes volt az élvezet számukra.


A gyerekeket is bevonták a zárásba.

A hastáncbemutató a szokásos színvonalon volt, egy kivételével már ismertem, tetszett. Ugyan a lányom utána elégedetlenkedett, mert állítólag elrontott valamit, de mondtam neki, nem volt annyira feltűnő, mintha elesett volna a színpadon. Szerintem csak hozzáértő szem vette észre.


Fátyoltánc

Délben elsütötték az ágyút a Nándorfehérvári diadal emlékére, s tartottak egy rövid megemlékezést az 555. évforduló tiszteletére.


A keresztény világban mai napig a diadalra emlékeztet a déli harangszó. III. Calixtus a csata előtt elrendelte, hogy a déli harangszó szólítsa imára a híveket Magyarországért az egész keresztény világban. A pápai bulla kihirdetésének idejére azonban már a győzelem híre is megérkezett az európai városokba, így vált a déli harangszó a hálaadásra felszólító jellé.


Dobó bástya

Utána bementünk a Dobó bástyába megnézni az Iszlám kalligráfia kiállítást, ami még júniusban került a városba, amikor a Hotel Eger konferenciaközpontja adott helyet az arab-magyar kapcsolatok kiszélesítése kapcsán létrehozott rendezvényre. Mindenféle országból nagykövetek, attasék, meg más tisztségviselők vettek részt rajta és az Agria Universitas(EKF) is benne volt a szervezésben, így került oda a lányom hostessnek.


A kiállítás plakátja

Ő akkor látta, de én is szerettem volna, így most megörültem, amikor olvastam, hogy a várban lesz kiállítva. Érdekes volt, de mondhatom nekem leginkább esztétikai élményt nyújtott, hiába olvastam el a hozzáírt szöveget, mivel nem ismerem a Koránt, ezért nem igazán jelentett valamit a szavakon kívül. Egyet azért leszűrtem belőle(a szövegből) csak a mohamedánt tartják igazhitűnek. Hallottam már előadást a Koránról és a mohamedán hitről, előírásokról, vannak benne haladó szelleműnek vehető dolgok is de a szélsőséges elemeket nem kedvelem a művelőiben. Az én gondolatom szerint, ha van valami felsőbb hatalom magasabb tudati szinten, akkor az úgyis csak egyféle lehet, abból már az emberek értelmezése csinált több vallást. 

Az arab írást én szépnek mondanám, de művelni elég nehéz lehet. Tollírás, egyes fajtájánál a toll szélessége legalább 1 cm kell hogy legyen. 28 mássalhangzó-jelből áll, a magánhangzókat és a hosszú mássalhangzókat mellékjelekkel jelölik. Több alakja vagy típusa van, amelyek más területeken terjedtek el. Van olyan, hogy sorokban helyezkednek el a betűk, de olyan is, ahol egy geometriai vagy valamilyen elképzelt formába zsúfolódnak, amit lényegesen nehezebb olvasni, mint a sorba rendeződöttet. Ráadásul egy betűnek több formája is lehet attól függően, hogy a szó elején, közepén, szó végén vagy esetleg magában helyezkedik el. Nekem nem világos a szavak határa sem, de hát nekem nincs is szükségem rá.

A kiállítás után körbenéztem a kézműves vásáron. Volt ott minden ami szem-szájnak ingere, az ételen és az italon keresztül a kézi gyártású szappanokon át a gyerekjátékokig.


Kézművesek sátrai

A gyerekeknek ezen kívül volt lovaglási lehetőség és vitézi próba is, amihez korabeli gyerekruhákat is lehetett kölcsönözni. A vitézi próba csillagdobásból és dárdavetésből állt. Ha sikerrel teljesítették a feladatokat, akkor vitézzé avatásra került sor a Hősök termében.

Vitézi próba


Csillagdobás

Nekem idáig tartott pénteken a várprogram, persze nemcsak ennyi volt, mert filmvetítés is volt mind a négy nap a Dobó bástyában. Meg lehetett nézni a Szaffi, A törökfejes kopja, az Egri csillagok c. filmeket.

Még hazafelé a Dobó térre mentem, mert ott meg török ételbemutató volt egy felállított sátorban.


Török sátor a Dobó téren

Ott ettem gözleme elnevezésű ételt, ami éppen hússal volt töltve, de lehetett még spenótosat, meg még kétfélét kérni.

Darált hússal töltött gözleme

A program azonban estig folytatódott a várban, ráadásul sötétedés utánig, itt megint a Nándorfehérvári diadal körül zajlott szinte minden. Volt egy hosszabb megemlékezés, aztán tárlatvezetés a fegyverkiállításon, fáklyás kazamatalátogatás, táncház s még sok minden más.

1 megjegyzés:

  1. Szép beszámoló. mint tőled megszokott. :)
    Egy éve jártunk a filmforgatásra felépített várban.
    Jártál már ott? Nem "igazi" vár, s mégis ...

    http://mjozsef.blogspot.com/2010/08/csillagok.html

    VálaszTörlés