2011. július 11., hétfő

Bikavérünnep 2011

Egy Egri Bikavér egy egri étel
borgasztronómiai bemutató 2011


Az ünnep logoja

A négynapos rendezvény végére értünk le az Érsekkertbe. Most először rendezték meg itt, eddig mindig a város központjában a Dobó téren volt. Ebben a nagy melegben nem volt erőnk rábeszélni magunkat korábban a rendezvénylátogatásra. Ugyan már csütörtöktől nyitva voltak a sátrak, s volt néhány egyéb rendezvény is, a hivatalos megnyitó csak pénteken délután volt. Hogy miért ilyenkor, egy egy jó kérdés. Ugyan ekkor ünneplik Donát napját, de nem Szent Donátét aki vértanúként a szőlősgazdák és szőlőskertek védőszentje volt. Az ő hivatalos ünnepe a régi naptár szerint augusztus 7. Nem kell ezt firtatni, lényeg, hogy a bor és a gasztronómia ünnepe.


Étel és ital főutcája

A négy nap alatt volt nagyon sok szórakoztató rendezvény, aki kíváncsi a hivatalos műsorra itt megnézheti. A péntek a díjátadásoké és természetesen a szórakozásé volt. A szombati napon traktoros gyorsulási és szépségverseny volt délután. A képeket meg lehet nézni a Heol honlapján, de hogy könnyebb legyen ide teszem a linket. Vasárnap a hastáncosok műsorára le szerettem volna érni, de nem jött össze, így helyette az Egri Csillagok népdalkör nótázását hallgattuk nézelődés közben.


Egri Csillagok népdalkör

Utána ettünk és ittunk is, bár én nem sokat, mert vasárnap este valahogy soha nem leszek éhes, meg egyébként sincsen valami nagy ételfogyasztásom.


Kóstolópohár benne Egri Chardonnay 2002

Italérmét és ételérmét kellett vásárolni, de nem lehetett a poharat sem kihagyni, mert csak akkor fogadták el az italérmet, ha ott volt nálad a pohár, s tavalyi nem lehetett.


Kóstolópohár 2011

Nem mondom szép a pohár. Aki rendszeres látogató, annak már ez a 15. Nagyjából hasonló minta van rajta, de a dátum mindig más.


Ahonnan az ételt és az italt választottuk.

Az Árvai Pincészetből választottuk az Egri Cardonnay 2002-est, hozzá pedig a a Balneo Hotel Zsóri Lángolt kecskesajtját, petrezselymes cukorborsópürén, ropogós zöldségekkel, házi nyári gyümölcs csatnival.


Lángolt kecskesajt a többi hozzávalóval.

A kettő tényleg jó párosítás volt. Nekem ízlett mindkettő a lányomnak a bor kevésbé. Először én az Egri csillag fehérbort szerettem volna megkóstolni, de aztán mégis ezt választottam. Utána pedig már nem nagyon akartam újabb italérmére költeni, majd máskor megkóstolom.


Egy sátor a sok közül

Ezen a vasárnapon egybeesett a Magyarok Vásárával, de mire mi odaértünk már alig néhány árus maradt, csak a legkitartóbbak. A végére majdnem úgy nézett ki, hogy nem bírja ki eső nélkül, igen jelentősen borult, s dörgött is, de csak tőlünk északra esett jelentősebb mennyiségű csapadék, tehát azt hiszem nem lehetett senkinek oka panaszra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése