2009. március 31., kedd

2. bemutató Körbenézünk a teraszról égtájak szerint

Következik akkor virtuális sétánk második része. Közben kitaláltam, hogy majd megcsinálok egy kicsit másféle sétát is, már ahhoz is készítettem képeket, de majd eljön annak is az ideje. Lesz amikor a felső nézőpontból leszállok a földre és ott viszlek titeket egy kicsit tovább, annál is inkább mert fentről nem lehet mindent látni.
És most kezdjük a sétánkat a levegőből nyugat felé. A számok megadják a képen, hogy éppen miről írok.

1. Jezsuita, majd Cisztercita templom, most Szent Bernát plébániatemplom és rendház, ami ma kollégium, illetve egy részében ciszter gimnázium. Boldogult ifjúkoromban én is annak a giminek a padjait koptattam, de akkor még szigorúan állami volt, nem is lehetett igazából abban az időben vallásról beszélni. Ma már nyolcosztályos gimnázium működik benne, a régi épület kapott egy modern kiegészítést is, hogy az osztályokat maradéktalanul el lehessen helyezni, de hangulata a régi épületnek volt az új szerintem olyan lélektelen maradt, hiába töltötte be az ifjúság hangja.

A jezsuiták telepedtek meg a legrégebben Egerben, már rögtön a török kivonulása után 1687-ben tárgyaltak a rend helyi letelepedéséről. A templom terve 1699-ben született meg, majd a kivitelezést Giovanni Battista Carlone oldotta meg 1717-ben. Ekkor azonban csak belekezdtek az építésbe, ami nem lett hipp-hopp befejezve, gondolom azt mondták a jó munkához idő kell, (no meg pénz). Reggelente nyáron, ha arra járok mindig orgonaszót hallok, ha egyszer lesz ráérő időm a belsőről is kaptok fényképeket. Most éppen felújítás alatt van, tehát még várok egy keveset vele. Vagy 12 évvel ezelőtt az egyik ismerősömnek itt volt az esküvője, nagyon szépen feldíszítették a belsőt.

2. Egykori jezsuita gimnázium, majd főreáliskola, ma Dobó István gimnázium.

A gimnázium homlokzata nagyon szép szobordíszes, esti megvilágításban különösen megkapó.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése