2009. április 5., vasárnap

3. bemutató, a város északi területe



A képet még egyszer feltettem mert az előző bejegyzéshez nem igazán jó visszalapozgatni, és ott ennek csak az eleje van.
3. Görögkeleti un. ráctemplom szintén a XVIII. században épült. Ha ide léptek, megnézhetitek gyönyörű ikonosztázát és kívülről esti kivilágításban. Minden évben ha jól emlékszem május 3. hetében van a "rác" vagy "szerb" búcsú. Kertjében van a Vitkovics Ház, melyben jelenleg a Kepes György Művészeti Központ van elhelyezve. Itt látható Kepes György (1906-2001) kinetikus festőművész életmű kiállítása, és látogatható Vitkovics Mihály (1778-1829) reformkori költő emlékszobája.

Ma nagyon sok kézműves foglalkozást szerveznek itt a Forrás Szabadidőközpont oktatói. Amikor suliban tanítottam, onnan nem volt messze, és volt olyan, hogy délután elmentünk oda pl. agyagozni, vagy nemezezni, esetleg tűzzománcozni egy-egy jelesebb alkalom előtt. A képen 3_ jelöléssel láttam el az iskolát, ahol tanítottam.

4. A Markhot Ferenc Kórház új épülete, azt hiszem a híradásokban talán még ti is hallotok róla, mert ezzel kapcsolatban folyamatosan botrány van. A Hospinvest vállalta fel az üzemeltetését, de az ott dolgozók igencsak tiltakoznak ellene, még tüntetéseket is szerveztek, de nem volt sok foganatja.

5. Markhot Ferenc Kórház régi épülete, az előző és a mostani épület között elhelyezkedő egész terület a kórházhoz tartozik, sőt még van egy belőle a Széchenyi utcán is, amikor majd arra járunk, meg fogom mutatni. Most 2009-ben már a Hospinvest üzemelteti, de éppen tegnap (2009.04.04) kért maga ellen csődvédelmet, mert nem tud fizetni, de amikor átvette a kórházat állítólag csak annyi tartozása volt, mint egy bármely más egészségügyi céget üzemeletető csoportnak. Hát elhiszi aki akarja!!!

6. A régi Csebokszári lakótelep (nevét a Csuvasiában lévő testvérvárosról kapta a 70-es években) ma Felsővárosi lakótelep, ami nem más, mint panelrengeteg.

7. Mészkőbánya, ahol a bükki mészkövet őrlik porrá, erre szoktunk bodzát szedni. Nem messze tőle van a Les-rét, ahol jó kis nyársalásokat és tollaspartikat lehet baráti társaságoknak szervezni. Az Egri Kárpát Egyesület december elején erre szervez Mikulás túrát a gyerekeknek, és az itteni esőházban várja a kicsiket a nagyszakállú Télapó, akinek az egyik volt kollégám álcázza magát.

8. A Centrum áruház, ami nem egy nagy látványosság, de a Dobó tér nyugati oldalán eléggé meghatározó, és jó kiindulási pont a város felderítésére. Centrum áruház, jelenleg a fele kínaiként üzemel, tehát az árak elég széles skálán mozognak, a legocsóbbtól a legdrágábbig, kinek melyik tetszik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése