2009. március 28., szombat

1. bemutató, Innen nézünk szét

Kedves Olvasók!

Szeretettel köszöntök és meghívok mindenkit egy kis egri barangolásra. Nem mondom, hogy a nyár végére bejárjuk a várost, annak minden zeg-zugával együtt, ahogy időm engedi eljutunk mindenhová. Ötleteket, kívánságokat is szívesen fogadok, ki mire lenne még kíváncsi.Az első képen azt mutatom meg, hogy honnan készítettem a városnéző képeket, meg azért mesélek is hozzá egy kicsit, ha nem bánjátok. Számokkal jelölve nézhetitek meg a leírásokat.

1. Eger_latkep. Ezt nem én csináltam, leszedtem a netről, de most nagyon jól jött.
01. Eszterházy Károly Főiskola
02. Eszterházy Károly Főiskola tornya /régen én ide jártam fel műszaki rajzra az 5. emeletre.
03. 6. emelet Csillagászati Múzeum, amelyet Hell Miksa királyi csillagász alapított Eszterházy Károly kérésére. Korának legkorszerűbben felszerelt csillagvizsgálója volt, a több mint fél tucat távcsőből csupán egy lehetne működőképes, mert a többiből a háború alatt ellopták a lencséket. A főiskola most nyert pályázaton pénzt és a tervek között szerepel a távcsövek rekonstruálása. Itt található Európa egyik délvonala cararrai márványból, amelyet szintén Hell Miksa tűzött ki. Én úgy hallottam, hogy van egy másik is Padova-ban. Olaszországban. Ha ezt tudom akkor utánanézek amikor kint jártunk 2006-ban. Akit érdekel az egri itt megnézheti és elolvashatja a hozzá fűződő dolgokat .
Láthatunk itt Newton féle tükrös távcsövet, valamint a mai távcsövek ősének tekinthető u. equatoriális távcsövet. Volt még itt egy ágyús napóra . Ennél délben a beérkező napsugár begyújtotta az ágyú lőporát, és az egy lövéssel jelezte a delet, ekkor kezdték el a harangozók a déli harangszót húzni.
2008 áprilisában készült el a Varázstorony. Nagyon sok hétköznapi jelenséget magyaráznak meg egyszerű kísérletekkel. Itt kapott helyet az ország 3. Planetáriuma( ha jól tudom 3., mert van ugye egy Pesten, egy Kecskeméten, a 3. pedig itt, világosítsatok fel, ha nem jól tudom). Most gyorsan utánanéztem: Működött egy Pécsett is, de azt hiszem jelenleg éppen árulják az épületét, mert az amatőr csillagászok és a helyi csillagászklub nem tudta fenntartani, később lehet megint lesz. Az egribe előzetesen be kell jelentkezni. Nem nagy az egész, egyszerre összesen 30 fő fér el. De ismeretterjesztő célra tökéletesen megfelel.
04. Terasz, innen készítettem a fényképeket, amiket majd látni fogtok.
05. Csillagászati melegedő. Itt melengették tagjaikat a csillagászok, amikor téli megfigyelést végeztek, akkor még nem találták fel a távcsövek optikájának páramentesítését, így a megfigyelő teremben nem volt szabad fűteni.


06. Camera Obscura, a torony 9. emeletén van, amely segítségével meg lehet nézni kb 15 embernek egyszerre, mi történik éppen a városban a környéken. Kb 150 cm átmérőjű fehér asztallapra vetítik ki a képet optika segítségével a környékről. Olyan mint egy film nélküli fényképezőgép.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése