2014. június 23., hétfő

Múzeumok éjszakája 2014 – I. Bródy Sándor Megyei Könyvtár felnőtt részleg

Tegnapelőtt hazajöttem Parádról. Már csütörtökön kinéztem, hogy a Főegyházmegyei Könyvtárban kódexfestés kipróbálására is van lehetőség. Úgy gondoltam jó lesz kipróbálni. Előzetesen meg lehetett nézni ismertetéssel a Könyvárat, majd át lehetett menni az olvasótermi részbe, ahol „leg”-eket mutattak be a gyűjteményből. Előtte azonban kíváncsi voltam a Bródy Sándor Megyei Könyvtár nyújtotta lehetőségekre is. Itt volt egy épületismertető, valamint szabadon be lehetett menni a könyvek közé, s részt lehetett venni a programokon is.
A könyvtár felnőtt részlege a volt Nagypréposti palotában (a Kispréposti Palotát már korábban bemutattam) van elhelyezve. A zenemű és hangtár, valamint az idegennyelvi részleget a szomszéd épületben találjuk. A gyerekek számára a Forrás Szabadidőközpontban nyílik lehetőség a könyvek kölcsönzésére.
A Fellner Jakab által tervezett épületet 1774 és 1776 között építette gróf Batthányi Ignác káptalani nagyprépost.  Ő az ismeretek szerint nem lakott benne. Az építést Dobronyai Miklós kanonok fejezi be, így az ő nevének kezdőbetűi kerülnek a Fazola kovácsmester által készített erkélyrács díszítései közé.


Nagypréposti Palota

Történelmi érdekessége a palotának, hogy 1848 februárjában itt tanácskozott Dembinszky, Görgey és Klapka a várható kápolnai csata haditervéről.
A háború végéig egyházi tulajdonban volt az épület, ezután kisajátították és lakásokat alakítottak ki benne. Így volt ez egészen az 1960-as évek végéig, amikor már az emeleten a könyvtár kapott elhelyezést. Kezdetben a földszinten még mindig volt magánlakás. A 70-es évek végétől már a teljes épület a rendelkezésre állt a könyvek számára. Mára már kinőtte a könyvtár állománya az épületet s időszerű lenne a bővítés, amire kaptak is ígéretet, de a mai napig még nem kezdődött el a fejlesztés.
Több terv készült a mellette lévő volt Kertmozi területének felhasználására, de sajnos eddig nem sikerült a bővítés, valahogy más mindig előtérbe került a város szempontjából.


Galéria

Lépcsőház
Romantikus stílusú kályha
Jelenleg az épület földszinti előcsarnokában egy galéria kapott helyet, ahol időről időre bemutatkozhatnak a város művészei, s néha koncerteknek is helyet ad. A galéria mellől lépcsősor vezet fel az emeletre a kölcsönző térbe. Az emeleti termek egyikében egy csodaszép kályha várja az olvasókat. Arról, hogy ki készítette nincs adat. Felkértek egy szakértőt, hogy próbálja megállapítani ki is készítette, de sajnos nem sikerült közelebb jutni az alkotóhoz, csupán a készítésének az idejéhez sikerült közelebb jutni.. Annyit azért lehet tudni, hogy korábban hátulról fűtötték a kályhát, majd átalakították hogy elölről lehessen a fűtést és a hamuzást megoldani.


Termek


A Megyei Könyvtár 76 fiókkönyvtár könyvellátását oldja meg, ami nem kevés logisztikai feladatot ad a dolgozóknak. Nem beszélve arról, hogy a raktárak sem helyben vannak, így ha valakinek egy ott található könyvre lenne szüksége, akkor nem juthat azonnal vagy rövid időn belül hozzá, hanem sajnos várnia kell néhány napot.

Böngésző

A böngészőben számos számítógép várja az érdeklődőket, s nem egy újságot is lehet olvasni a helyszínen. Természetesen mikrofilmolvasó is várja az olvasókat, s az sem jelenthet akadályt, ha valaki másolni szeretne valamelyik dokumentumból. A Múzeumok éjszakáján könyvjelzőt s egyéb érdekességeket is lehetett készíteni a kézműves foglalkozáson,

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése