2012. április 29., vasárnap

Egri Várbarátok Köre


Díszközgyűlés


Április 14-én az Egri Várbarátok Köre díszközgyűlést tartott abból az alkalomból, hogy testvéri kapcsolatot ápolnak a németországi Siegen város várbaráti körével. Most pedig megadták a módját az ünneplésnek. A program az előzetes tervel szerint az ágyúdombon ágyúlövéssel indult volna, ahol EMJV polgármestere mondott volna köszöntőt, majd az EgriVitézlő Oskola tartott volna bemutatót. Ezt az időjárás keresztülhúzta, de én inkább azt mondom, hogy a kényelmünk, mert az eső szinte csak szitálás volt, ha meg a hagyományokhoz ragaszkodunk, akkor ugye a középkorban nem riasztotta vissza az embereket egy kis eső.

Így azonban a vendégeket a Vitézlő Oskola tagjai fogadták, de a Dobó bástya bejáratánál és a konferenciateremben. Elsőként Sós István alpolgármester köszöntötte a két várbaráti kör képviselőit. Volt egy rövid megnyitó a EVBK elnöke jóvoltából, majd a Balassi Bálint Általános Iskola és előkészítő Szakiskola Tinódi Sebestyén Tagiskolájának kórusa mutatott be egy rövid műsort egy csengettyűkoncerttel fűszerezve. Utóbbi nagyon érdekes volt.


Következett egy rövid összefoglaló az elmúl 25 évről dr. Petercsák Tivadar, a Dobó István Vármúzeum egykori vezetőjétől. Bemutatta a két szervezet együttműködését, illetve a közös rendezvényeket.


Ezután megint nem maradtunk műsor nélkül mert a Musica Aulica Régizene Együttes szórakoztatta az egybegyűlteket. Olyan jó volt hallani ezeket a régi ritmusokat és élvezni a régi korok hangszerei által nyújtott élményt. Itt mutatom meg az érdeklődőknek is. Elég gyakran szerepelnek a városban, de nem egy külföldi meghívásnak is eleget tettek már.

Színesítve a palettát a Siegeni Várbaráti Kör elnöke dr. Alexanander Wollschläger is beszédet mondott, természetesen német nyelven, de ez rögtön fordításra került az egyik tag segítségével. Megköszönte az együttműködést, beszélt a kezdetekről, hogy 25 évvel ezelőtt mekkora lelkesedéssel töltötte el az, hogy a „vasfüggöny” mögött is él és létezik egy az övékhez hasonló intézmény, ráadásul kiváló és nem kevés tagsággal. Lenyűgözte, hogy a kapcsolatfelvétel idején az EVBK több mint 3000 taggal büszkélkedhetett, míg az ő egyesületük taglétszáma alig érte el a 200 főt. Nagy rajongója Egernek, a várnak és a város történelmének. – Egy érdekesség: Nem ekkor hangzott el, de érdemes megjegyezni, hogy Eger volt az első a magyar várak közül, ahol a nemzeti lobogó díszítette a vár fokát, ráadásul ez még a rendszerváltás előtt 1987-ben kezdődött. – Végül ajándékként átnyújtott egy német zeneszerző ez alkalomból komponált művének kottáját valamint eredeti CD-jét azzal a kéréssel, hogy szeretné, ha a Várbaráti Kör által választott énekkar és zenekar bemutatná ezt a művet egy adandó alkalommal.


Következő fellépőként az Agria Vegyeskar adta elő az énekszámait, tagjai közül 2 fellépőt személyesen is ismertem. Utána Okos Tibor előadása következett dudán, majd Fajcsák Attila zenélt tekerőlanton.

A díszközgyűlés végén dr. Veres Gábor az EVBK ügyvezető elnöke szólt az egybegyűltekhez, s végül egy pohár bor és sós süti mellett egy kötetlen beszélgetéssel ért véget a megemlékezés.


6 megjegyzés:

  1. Remélem kellemesen teltek az ünnepi napok és további kellemesen eltöltött hetet kívánok. :)

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm, remélem neked is!
    Gondoltam tegnap délután rá, hogy be kellene írni, de az már lehet nagyon személyes lenne, azt meg valahogy nem akarom. Azért lehet teszek fel egy szűkített változatot, még a fényképektől is függ!

    VálaszTörlés
  3. Az ilyen elkötelezett emberek, mint Te, tarták a vállukon hazánkat. Jó, hogy vagy :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, de az én vállamon elég gyenge támaszt kapna a haza, én csak teszem azt, amit úgy gondolom jó.

      Törlés
    2. Sok váll-erős tartás:-)

      Törlés
    3. Remélem vagyunk elegen...

      Törlés