2012. március 14., szerda

Egri templomok IV. Evangelikus templom






Az egri séták 2012. évi első sétája ebbe a templomba vezetett. Ez azért némi átszervezést igényelt részemről a szombati főzést illetően, mert délelőtt 10-kor kezdődött. A húsleves azonban ebből a szempontból jó leves, mert nem haragszik meg, ha előző nap elkészítem, de akkor sem, ha aznap délelőtt otthagyom, hiszen az alapanyag tyúk volt, az pedig nem kevés főzési időt igényel.
Normál körülmények között úgy 10 évvel ezelőtt vagy két évig, majd az utóbbi 3 évben elég gyakran elmentem mellette. Korábban azért, mert a számítógépes grafikus tanárom arra lakott, most pedig leginkább azért mert vele szemben van Eger "új" Bevásárlóközpontja az Agria Park. Ugyan nem szeretek ilyen jellegű üzletekbe járni, mert sajnos a minőség is sokszor hagy maga után kívánnivalót, de azért akadnak kivételek.
Az ismertetést az evangelikus lelkész tartotta aki a lányom általános iskolai osztálytársának édesapja, így őt már korábbról ismertem, de a templomot nem.


A lelkész az evangelikus köszöntéssel fogadott minket "Erős vár a mi Istenünk!", A válasz "Erős vár." Ez fogadja a látogatót a templom homlokzatán is. Itt azonnal felvilágosítást kaptunk a katolikus és a református köszöntésről is.
Hogyan is építették a templomot. A XX. sz. elején az egri református gyülekezetnek igénye lett, egy saját templomra. Garam Lajos lelkész volt a gyülekezetalapító a század elején, s a templomépítés is az ő gondolata volt. A város az egyházközségnek adományozta a a Vörösmarty és a Werbőczy utca sarkán lévő telket (ma Vörösmarty és Törvényház utca sarok), azzal, ha 5 éven belül nem épül meg a templom, akkor a telek tulajdonjoga visszaszáll a városra.  Az egyházközség gyűjteni kezdett, de csak töredéke jött össze, a pénznek, ami az új templom felépítéséhez szükséges lett volna.  A templom tervezését Sári Gyula  ingyen vállalta. 
1937 nyarán más fordulatot vettek az események. Ekkor rendezték meg Budapesten a finn-ugor lelkészgyűlés, ahol az egri gyülekezetben dolgozó lelkész tolmácsolt finn származású feleségével. Itt szóba került az egriek nehéz helyzete. A helsinki egyetem tanára felvetette, hogy gyűjtést kellene szervezni Finnországban az egri gyülekezet javára. Az egri lelkész ugyan nem nagy bizodalommal, de elindult a finn testvérekhez. Nem várt sokat a gyűjtéstől, de aztán ez mégis várakozáson felül sikerült. Így sikerült azt az összeget egybegyűjteni, amiből már tető alá lehetett hozni a templomot. 1939 szeptemberében kezdték el építeni, majd 1940 nyarán fel is szentelték.

A mellette álló paplakot a régi Csíky Sándor utcai imaház eladásával sikerült megépíteni. A templom berendezése a mai napig egyszerű, de ez mindenhol jellemző az evangelikusokra. Míg a katolikusok a sok rajzzal, festett üvegablakkal történeteket mesélnek el, addig itt inkább az egyszerűség javára dől el minden. Az oltár mellett két oldalon a magyar és a finn zászló áll, emlékeztetve arra mindenkit, kiknek a jelentős segítségével jött létre mindez. A falak fehérre festettek, az ablaküvegek is díszítés nélküliek. A karzaton orgona áll, amely 2002-ben készült ifj Garam Lajos segítségével. Mellett két oldalon magyar és finn jelvények.


A részletes ismertetés mellett a lelkész még beszélt az evangelikus vallás magyarországi terjedéséről, kik voltak a követői, hogyan alakult az evangelikus gyülekezetek nagysága a többi valláséhoz képest. Beszélt az egri gyülekezetről is, s nagy örömét fejezte ki, hogy e séta alkalmával milyen sokan is gyűltek össze Isten hajlékában. Örömmel venné ha a mindennapokban is megtöltenék a hívek legalább ilyen számban a templom belsejét. Hozzáfűzte, az ember életében nagyon fontos a hit, mert "Hit nélkül nincs felemelkedés!" E szavakkal búcsúzott a látogatóktól a lelkész. Valamennyire én is osztozom ebben, holott nem mondhatom magamat vallásosnak. A hitnek nem feltétlenül kell az Istenhez kötődni, szerintem elég, ha hisszük, hogy van egy felsőbb hatalom(ezt lehet akár Istennek is nevezni), ami valamilyen módon képes irányítani a tetteket, cselekedeteinket. De mindenképpen valami jó felé irányuljon, akkor nem lehet semmi hiba. Ezt ugyan nem látjuk mindig megvalósulni, mert mai világunkban sajnos a gonoszság eléggé eluralkodott. Azonban bízzunk abban, hogy lesz még egy jobb és szebb világ, amit közös erővel képesek leszünk megteremteni.




3 megjegyzés:

  1. A tyúkleves elgyöngyözget a lassú tűzön. A remek kis sétád után meg a homlokom, míg bekopogom az ellenőrző mittudoménmicsodákat.
    Te drága jó idegenvezető! Gondolj öreg barátodra és kapcsold ki légyszíves. :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Most jól megmosolyogtattál. Hidd el kikapcsoltam volna már, ha tudom, hogy hol kell. Írta bohóc is, hogy bizony nálam is be kell pötyögni. Homályosítsatok fel hol kell kikapcsolni, légyszi!:)

      Törlés
    2. Azt hiszem megtaláltam! Kikapcsoltam! Most már remélem jó, csak azt nem értem, eddig miért nem láttam!

      Törlés