2009. április 15., szerda

4. bemutató, a városközpont

Az előző bemutató 5-ös és 8-as buborékja között látható zöld ház a Kálvin ház az egri reformátusok gyülekező, vagy közösségi háza. Itt tanult a lányom egy ideig zongorázni is. Mellette folyik az Eger patak, ami nagy esőzések idején olyannyira megduzzad, hogy a hidak alját verdesi a víz. Ugyanis az egész város területéről is ide vezetik le a csapadékvíz nagy részét. Ez a városunknak még egy eléggé gondot okozó problémája, mert a megnövekedett beépítettség miatt a csapadékvíz elvezetése a felhőszakadásszerű esőzések után nem egyszerű és sokszor elönti a város főutcáját a csapadékvíz, s az üzletek előtt 15-30 cm-es vízben lehet gázolni. Majdnem mintha Velencében járnánk de itt nem közlekednek a gondolák.

Mi: Minaret, török kori hódoltságból visszamaradt műemlék, itt dzsámi nélkül. Ha jól emékszem akkor egyike a legészakibb török hódoltság korabeli emlékekenek. Ettől északabbra a török már legfeljebb kitörés-szinten jutott, de itt megvetette a lábát is majdnem 150 esztendőre. Sok emlék őrzi az ittlétüket, és megmutatható, hogy akkor amikor Európa nyugati felén a mosdás nem volt divat, a fejüket a dámák csak pálcikákkal vakargatták a parókák alatt és a parfűmöket locsolgatták magukra az embereke a testszag ellen, akkor ők már un. tisztasági fürdőket is létrehoztak, ahol megadták mindazt a testnek, amiere szükség volt. Mostanáig már többször megerősítették, egy ideig nem is volt látogatható, most megint fel lehet menni. Az állaga azonban folyamatosan romlik, hála az "okos" embereknek akik betonnal erősítették meg azt, amit nem biztos hogy ezzel kellett volna.

KH: Az előzőekben már beszéltem róla, a Kálvin Ház, ami a reformátusok gyülekezőhelye. Majd a templomjukat is megmutatom.

MH: Művelődési Ház, jó sok programot szerveznek a Művészetek Házával közösen, egy ideig, amikor a GG Színházat korszerűsítették,a színjátszásnak is helyet adott a színházterme. Itt működik a városi szakkörök és klubok jó része, és nagyon sok kulturális rendezvénynek is otthont ad.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése