2016. január 2., szombat

Régi új terek Egerben - Dobó térMadártávlatból
Polgármesteri Hivatal a szökőkúttal
Ez az a tér, ami egy kicsit megosztotta az egrieket, van aki azt mondta szebb lett, van aki arra esküdözött, hogy jobb lett volna az eredeti elrendezést meghagyni, s úgy feljavítani a teret. Leginkább az lehet a legfőbb indok a változás ellen, hogy nehéz elfogadni az újat. Eltávolították innen a Végvári Vitézek szobrát, ami saját önálló teret kapott. A tér burkolatát már mindenképpen fel kellett volna újítani, így ebből a szempontból is megújult a tér. Kapott egy szökőkutat, ami nem is igazán szökőkút, de nem tudom pontosan minek nevezzem.  Nekem a szökőkút az, ami valamilyen magasságra felmegy - tehát nem a talajszintről emelkedik 20-100 cm magasságra - majd onnan esik le a víz, vagy folyik le. Itt a tér kövezetébe helyezték a kutat, ami változó időközönként tör fel vastag sugarakban változó magasságra. Nekem jobban tetszett volna egy hagyományosabb fajta. Ez biztosan a gyerekek kedvence, hiszen nyáron fel-le szaladgálnak a vízsugarak között. Láttam van olyan funkció is a szökőkút programjai között, ami vízpermetet juttat a levegőbe - ez a rekkenő nyári forróságban valóban jól esik  - az őszi hűvösben már csak mint köd funkcionál, azt meg szerintem kevesen szeretik.

Ködös szökőkút

A tér átépítése itt sem haladt zökkenőmentesen - emiatt csúszott is egy kicsit a tér átadása - a régészek itt is találtak egy kis feltárni való középkori emléket. Az egykori cserzőműhelyből találtak leleteket, amelyek közül az egyiknek a mentését a tavalyi Múzeumok éjszakáján a várban meg is lehetett nézni.
Építés alatt

Dobó szobor - letisztítva
A másik jó dolog, ami történt, hogy a szobrokat megtisztították a rárakódott szennyeződéstől és oxidrétegtől, így most Dobó István szobra is sokkal szebb lett.
Én a padokkal nem vagyok megelégedve. Korábban szép kovácsoltvas padok voltak ívesen elhelyezett fa ülőlécekkel. A mostani padok engem nem csábítanak leülésre az egyenes ülőfelülettel és háttámlával.
Dobő tér - hivatal esti fényben
Minorita templom
A Polgármesteri Hivatal tényleg a tér egyik dísze lett, hogy elvitték előle a vitézek szobrát, de ezzel a tér egy kicsit szokatlanná, s talán sivárabbá is vált. A fák jórésze megmaradt, de ültetett egynyári virágokat nem láttam. Lehet én voltam figyelmetlen, de mentségemre legyen mondva, a nyár jó részét kint töltöttem Parádon munkával, s amikor hazajöttem nem igazán akartam a városba menni sétálgatni. Majd a következő nyáron talán egy kicsivel többet nézelődök a saját városomban.
Sokak mondták azt is, hogy a tér elvesztette a barokk jellegét, holott az ott található jelentősebb épületek pontosan ezt sugallják. Nekem is inkább modern, mint barokk, pedig a minoriták Szent Antal temploma megérdemelné, hogy hozzá igazodjon a tér stílusa. Nem vagyok benne szakértő én csak a mások véleményét mondom ebből a szempontból. Ahogy már korábban is mondtam, nekem a tér üresebb, és kevésbé barátságos lett. A többit megmutatják a fotóim, s el lehet dönteni kinek hogy tetszik.


Dobó tér - Rálátás a várra
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése