2013. október 25., péntek

Magyarok vására


Ebben az évben először jutottam el a Magyarok vásárára az Érsekkertben. Valahogy mindig úgy jött össze, hogy lemaradtam róla. Most pedig konkrét célom is volt. Szerettem volna olyan valódi fa kanalat venni, amivel a kedves párom a kerámia vagy éppen a teflonos serpenyőből is meg tudja enni a tejfölös tojást. Ugyanis, ha abból kivesszük akkor nagyon gyorsan el tud hűlni. Ugyan ezzel a céllal mentem le, de aztán mást is vettem. Szinte rögtön az elején megálltam, mert egy szarvasgombás termékeket áruló pultba akadtam bele. Már régóta izgatta a fantáziámat, hogy milyen is lehet a szarvasgombás íz, de valahogy eddig elkerültem. A húgom ódákat zengett róla, s azt mondta, hogy nagyon finom a szarvasgombával ízesített vaj. Itt pedig éppen azt is meg lehetett kóstolni. Megkóstoltam, de lehet valami nem volt nekem OK. Semmi különöset nem éreztem, volt ugyan egy kellemes íze, de én nem nevezném nagyon finomnak. Lehet az én ízlésemmel van a baj. Így aztán úgy döntöttem, hogy nem adok egy 80 g-os üvegért 1300 Ft-ot. Találtam viszont ott mást, ami nekem tényleg nagyon ízlett. Ez volt a sárgarépa pickle. Nem tudtam ugyan, mi az a pickle, de megkóstolva tényleg finom volt. Enyhén csípősre készítették, pont ahogy az én elvárásaimnak megfelel. Nem szeretem ugyanis a nagyon csípőset, mert akkor nem érzem az étel eredeti ízét. Nekem pedig az is kell. Ezt pedig biztosan szívesen fogom enni, akár pirítóssal, akár bundás kenyérrel vagy valami sült hússal, de nekem szendvicsben sem elképzelhetetlen.

Tovább mentem, s nézelődtem. Természetesen a különféle finom lekvárok és mézek sem hiányozhattak. Akadt olyan asztal is, ahol a méz mindenféle finom házi készítésű lekvárral volt együtt kirakva. Azokból is lehet választani zamatosabbnál zamatosabbat.
Nem feledkezhetünk meg a a házi készítésű sajtokról és füstölt hústermékekről sem. Mellettük elhaladva, ízlelőbimbókat nagyon ingerlő illatokat érezhettünk.
Azért egyéb érdekességek is voltak, találtam pl. medvehagyma termékeket kínáló árusokat. Az eladók szerint a medvehagyma készítmények használatával el lehet kerülni mindenféle vérnyomásbetegséget, tehát elfelejthetjük a vérnyomáscsökkentő használatát. Ez jó az egyénnek, ha betartja, de rossz a gyógyszergyáraknak, hiszen nekik is meg kell élni valamiből, még akkor is, ha az egyének legtöbbször a gyógyszerek mellékhatásainak összeadódásába halnak bele.

A továbbiakban láttam még olyan árusítóhelyet ahol minden az egészséges táplálkozásról szólt. Lehetett itt különféle liszteket, illetve szőlőmag-őrleményt valamint szőlőhéj-őrleményt vásárolni. Ez utóbbiak állítólag nagyon hatásosak a stressz ellen.


A csodás csipkék és hímzések sem maradhattak ki a repertoárból.Aki ősi jelképek nézegetésére vágyott az is megtalálta magának a látnivalót. Találhattak nyakláncot medállal, gyűrűt, s kitűzőket is.
A végére hagytam, a madáretető-árust. Hogy miért? Jól elbeszélgettem vele a madarakról, az etetésről, a fecskefészek pótlásáról, s egyáltalán a madarak hasznáról, s jelenlegi veszélyeztetettségükről.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése