Mi is az a bikavér? A legenda szerint a török nevezte az
ostrom idején el, mert Dobó a várvédőknek vörösbort adatott. Ettől aztán – a
török szerint – a várvédők erősek lettek, hiszen a bika vérét itták – vörösre
festette a ruhájukat a lecsurgó vörösbor. Ez tényleg legenda, annak idején
vörös borszőlők ugyan már voltak a környéken, de bikavér még nem. Ez a bor
1912-ben jelent meg először Grőber Jenő szőlősgazda alkotásaként. Meg szerette
volna mutatni, hogy a borvidék sokféle adottságait kihasználva termő vörös
szőlőkből milyen szép, karakteres bort lehet alkotni. A különböző válogatott
fajták házasításával (szabályozott módon) jött az eredmény is: a borvidék
legismertebb márkaneve lett. Voltak aztán jó és rossz évei, ahogy a magyar
bornak is. A rendszerváltás utáni egri borászatok sokféle minőségi bikavért
állítottak össze, hogy bemutathassák a hozzáértően összeállított bor remek, és
annyi variációban létezhet a házasítás következtében, amennyit csak akarnak,
mégis a hagyományoknak megfelelően jellegzetesen egri marad.
A bikavérünnep utolsó két ilyen rendezvénye kicsit más volt mint az előzőek.
- Egyrészt a Dobó teret már kinőtte egy kicsit, főként
azóta, hogy az Egri Bikavér párja az Egri csillag is bekerült a programba. Jó
ez így? Döntse el mindenki magában. Van jó oldala is. A bikavér eléggé testes
bor, így rekkenő hőségben nem biztos, hogy ezt kívánná mindenki. Igy most már
megvan a lehetőség a választásra a rozé és a fehér bor között. A Bikavérünnepet
annak idején 16 évvel ezelőtt azért hozták létre, hogy megmutassák az
embereknek, hogy ehhez a borhoz, milyen étel dukál. Valljuk be az átlag magyar
nem nagyon válogat a borok között étel szempontjából. Azt hiszem nem is nagyon
engedhetjük meg magunknak ez pénzügyileg sem, hiszen akkor egy átlag étkezéshez
3 féle bor járna, néha meg lehet oldani kettőből.
Kezdetben én sem nagyon hittem
benne, hogy az ételek más és más bort kívánnak. Hallottam már róla, de nem
próbáltam. Aztán részt vettem egy Borkultúra fejezetei című előadássorozaton,
ahol a szőlőtermesztéstől kezdve megismerkedhettünk a különböző borkészítési
technológiákkal, megismerhettük a bor élettani jó és rossz hatásait,
betekintést nyerhettünk különböző egri borászatok életébe és felfedezhettük a
bor és a különböző művészeti ágak kapcsolatát. Ennek a sorozatnak a végén a Bor
és gasztronómia című „előadáson” pedig Dula Bence volt hegybíró és egyéb címek birtokosa vezetésével
elkalandoztunk az Egri Korona Borházban az ételek és a borok között nemcsak
elméletben, hanem gyakorlatban is. Ténylegesen fantasztikus íz harmóniák jöttek
elő, amiről korábban nem is nagyon tudtam. Igen, mindent meg lehet magyarázni,
de ezt valóban nem gondoltam volna, hogy ennyire képes más irányba terelni az
ember ízlését egy vacsora. Kell azonban hozzá befogadó ember is. Én az lettem.
Már megint kitérőt tettem.
- Másrészt a háromnapos esemény négy napossá vált. Azt
hiszem ez a változás ebben az évben történt. A tavalyi ünnep pénteken
kezdődött, ezért aztán amikor csütörtökön telefonált a barátnőm, hogy menjünk a
Bikavérünnep megnyitójára az Egres Néptáncegyüttes műsorát megnézni, teljesen
meglepődtem. A hőség második hete kezdődött, amikor a falak már átmelegedtek,
mert az éjszaka már nem tudta lehűteni. Bármit tehettünk, úgyis néhány perc
múlva már kivert mindenkit a veríték. Pedig a nézőknél mégcsak OK, de a
táncosoknál. Hiába tartottak két tánc között 5-10 perc pihenőt – addig a
zenekar szórakoztatta a közönséget – a második műsorszám után bizony tapadt a
ruha rendesen. Nem is nehéz belegondolni, a népviseleti ünneplő ruhák nem a legkönnyebb
viseletek még akkor sem, ha világos a színük, hiszen a szoknya bő, a lábon
harisnya van, az ing felett pedig még általában mellény is dukál. - Azért
ropták lelkesen, s minden elismerést megérdemelnek, hiszen a nagyérdemű nem
láthatja, hogy mennyire igénybe veszi őket a szereplés.
Az együttes műsora után következett a borlovagok és a borbarát hölgyek bevonulása, majd megkezdőgött a hivatalos megnyitó, s aztán kezdetét vehették az ünneplésnek
Az ünnepen nagyon sok program volt, kicsiknek és nagyoknak
egyaránt. Lehetett látni különböző időpontokban traktormatuzsálemeket, magyar
gyártású motorkerékpárt. Két színpadon zajlottak a különböző népzenei és egyéb
koncertek. Megtisztelte jelenlétével és szereplésével a rendezvényt Mága Zoltán
hegedűművész is. A színpadon volt divatbemutató, s szombaton délután árverésre
kerültek egri művészek által festett boroshordók. Az árverésen befolyt
összegből az Egri Borbarát Hölgyek Egyesülete csillagkunyhót kíván felépíteni.
Mi az a csillagkunyhó? Ezt én is most tanultam, de
legalább kiegészítettem azt, amit eddig az egri szőlőkben található – általam –
csőszkunyhónak hívott építményről tudtam. Ti is láthattatok már ilyet ebben a korábbi
bejegyzésemben. Visszatérve a csillagkunyhóra. Először is megköszönöm az
ismertetőt ifj. Csutorás Ferencnek, aki a Bikavérünnep honlapján ezt az
ismertetést elhelyezte. Az Egri Csillag története egészen a török időkig nyúlik
vissza. Türk Frigyes – egri ismert történetíró – már a múlt század elején egy
írásában megemlíti, hogy az Eged alatti szőlőkben őrkunyhók álltak az Ostoros
felé vezető út mentén. Türk írása szerint ezeket a kunyhókat éjjelenként
fáklyákkal világították meg. Ennek védelmi és útjelző funkciója is volt.
Akkoriban sokszor az utazást felénk éjszakára sem hagyták abba. Itt tehették
is, hiszen amikor Eger határához értek a megrakott szekerek a kivilágított
őrkunyhók szépen mutatták az utat.
Képeket most csak a csütörtöki napon készítettem, a többiről a képes beszámolót nézzétek meg a Heves Megyei Hírlap online felületén.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése