2011. november 27., vasárnap

Úton a várba II.

Tovább a Kossuth Lajos utcán a vár felé

Itt a folytatás, csak tudjátok követni!
Bal kéz felé tehát a Főiskola épülete áll. Jobb oldalon elhaladunk a Megyei Rendőrkapitányság épülete mellett, aminek folytatása a Klapka utca felé a Városi Rendőrkapitányság. Az utána következő ház a 2. sz. a múlt század elején lakóház volt különböző papi méltóságok laktak ebben. A XX. sz. elején lebontották, majd egy viszonylag jellegtelen épületet húztak itt fel, ami aztán a Nemzetbiztonsági Hivatal épülete volt, most nem tudom mi van vele. Lehet valami hasonló csak titkosítva van. A 4. sz. a kedvenc épületem a Kispréposti palota. Hogy tisztában legyük a papi méltóságokkal. A nagyprépost a püspök helyettese, a kisprépost pedig a nagypréposté. Itt a Kossuth utcában mindkét papi méltóságnak volt palotája. Ezt az épületet (kispréposti) éppen most újítják fel. Nekem volt szerencsém még látni két évvel ezelőtt az egyik egri séta alkalmával. Hogy legközelebb nyitva lesz-e a földi halandók számára nem tudom, de annyit csiripeltek a verebek, hogy az egyház maga számár renoválja. Nem gond, erről már készült ismertető, sőt néhány fénykép is. Itt megnézhetitek.


Következő épületünk szintén kanonoki lak volt, pontosan Wagner kanonok háza. Az egyemeletes barokk palota 1735 körül épült. Az építőmester valószínűleg Giovanni Battista Carlone volt, vagy egy nála tanult helyi ember, mert a mesterre valló jegyeket figyelhetjük meg az épületen. Pl. a kagylós dísz, a nyílások íves megemelése. Amikor a lányom kicsi volt ide jártunk az orvosi rendelőbe. Az emeleten gyermekorvosok voltak, a földszint pedig a védőnőké volt. Kb. 8 évvel ezelőtt megvette az épületet az Imola cégcsoport, aki az egyik legjelentősebb egri építési vállalkozás. A cég aztán felújította az épületet, és ott vannak az irodák, valamint létrehozott a földszinten egy kiállítótermet, amiben időről időre kiállításokat rendeznek. Erre érdemes rákattintani, mert itt Egert láthatjátok a régebbi fényképeken. Egy neves egri fotográfus készítette. Az ImolaBau több lábon áll, az építés mellett foglalkozik vendéglátással, létesítmények üzemeltetésével, van építőanyag telepük és lakáskerámia szalonjuk, de másolással is foglalkoznak az udvaron. A homlokzati részen a míves rozettás háromszárnyú kapu feletti fülkében Justitia szobra áll. Erről később még bővebben fogok írni.


Most pedig mivel advent első vasárnapja van fogadjátok szeretettel a magam készítette mézes koszorú első gyertyájának fényét, készüljünk együtt karácsonyra.