2017. november 12., vasárnap

Török fürdők a városban

Megtaláltam a jegyzeteimet amit még majdnem 10 éve készítettem az előadáson. Fodor László régész tartott egy ismertetőt az egri török fürdőkről. Így most én is kiegészítem egy kicsit, hogy pontosabbak lettek az ismereteim, s nemcsak az emlékezetemre hagyatkozom. Újra át fogom nézni a Valide szultána fürdőről készített bejegyzésemet is, s ha kell akkor módosítom benne az ismeretet.


Valide szultána fürdő ismertetője, s az a palatető, amivel befedték.

 A városban 2 török fürdő van jelenleg. Az egyik - a Valide szultána fürdő, amit már az egyik korábbi bejegyzésemben is említettem, most mint műemlék szerepel a város életében. A másikat azonban ma használják a város lakói, s az ide látogató gyógyulni vágyó vendégek. Erről majd később regélek egy kicsit bővebben.

Török fürdő - köszönet a képért a Minden ami Eger blognak

Eger városának ma is egyik fő vonzereje a meleg gyógyvíz, ami már régen jellemzi a települést. Talán - egyes feltételezések szerint - még a város létrejöttét is ennek köszönhetjük, ugyanis a mostani Hotel Eger építése során előkerültek olyan szórvány régészeti leletek amelyek egy neolit kori településre utalhatnak. 
A hiteles források csak a középkortól emlékeznek meg az itteni vizekről. Estei Hipolit egri püspök egyik vendége már leírta, hogy az itt eltöltött téli idő nem unalmas téli időtöltés, hanem lehet vadászni vízi madarakra, mivel a "meleg" víz itt soha nem fagy be. Később Bakócz Tamás egri püspök is utalt arra, hogy valamiféle fürdőház is állt a meleg vizek mellett. A XVI. századtól azonban már sok adat van arról, hogy gyakran éltek a fürdőzéssel a püspökök, de a várbeli katonák is.
Az egri fürdőkultúra a török hódoltság alatt alakult ki, erről szintén kimerítőbben fogok beszélni a későbbiekben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése