Még más gombákat
is megismertem ott az asztalon. Nem mondom, hogy a természetes helyükön is 100
%-ban felismerném, de megvan rá az esély. Először egy feltételesen ehető gombát
mutatok, ez a selyemgomba. Ezek
nyersen fogyasztva mérgezők és összetéveszthető a gyilkos galócával, ezért
gyűjtésre nem ajánlottak.
Most már csak
valóban ehető gombákat nézünk. Itt van például a sárga rókagomba. Ízletes ételek készülhetnek belőle, s aki a
gombákat egy kicsit ismeri, az nehezen téveszti össze más, esetleg mérgező fajtával.
Természetesen itt is igaz, aki nem biztos a felismerésben az vigye el
gombavizsgálóhoz, s ott meggyőződhet helyes vagy helytelen ismeretéről. Ne
felejtsük el azonban, hogy a különböző gombákat elkülönítve gyűjtsük
mindenképpen. Még véletlenül sem keveredhetnek össze, mert akkor esetleg az
egészet ki kell dobni egyetlen mérgező gomba miatt.
A kékhátú
galambgomba szintén egy ízletes gombafaj, jóformán csak a galambgombákkal
téveszthető össze, de azért vigyázni kell vele, mert a kalapjának a színe veszélyesen
hasonlíthat a gyilkos galócához. Azonban, ha figyelmesek vagyunk, akkor a
lemezek színéből és a bocskor valamint a gallér meglétéből észrevesszük a másik
fajt.
A barna érdestinórú
gombának csak a fiatal példánya ad élvezhető ételt, az idősek már szívós
tönkkel, illetve nyálkásítja az ételt.
A pöfetegek
fiatal példányai egytől egyig ehetőek, de ezek közül is az egyik legízletesebb
a bimbós pöfeteg. Korábban már találkoztam az óriás pöfeteggel a telken. Egy
kora őszi napon egy kb. 40 cm-es példányt találtunk az uborkák mellett. Lett is
belőle rántott gomba.
Itt felénk úgy eltűnt a rókagomba .... nemhiába nevezik nyúlgombának is. Felvette a nyúlcipőt! Évek óta nem találunk. :)
VálaszTörlésFelénk elég sok van, bár én leginkább a piacon láttam, nem tudom hol fordulnak elő, de arra ritkábban ahol én járok.
Törlés