2014. október 30., csütörtök

Végvári vigasságok 2014

A végvári vigasságok fő attrakciója az ostrom feldolgozása és bemutatása a 2 nap délutánján, illetve a 3. nap déli óráiban jelentett látványosságot. Eredetileg én csak a 2. nap lettem volna jelen az eseményen, de aztán úgy alakult, hogy a 3 napon is ott lehettem. Tavaly az ostromjelenet végét láttam, most az elejét néztem meg. A többit inkább hallgattam a Kazamatákból. Előtte többször felhívták a figyelmet a déli kapu lezárására, mivel ott zajlott a jelenetek többsége.


Nyílt egy étterem a Képtár földszintjén 1552 névvel. Október hónaptól un. gasztro kalandozásokat indítanak, ahol különböző népek konyháival lehet megismerkedni. Nincs előre meghatározott menü, hanem a'la carte történik, tehát nincs megkötés, hogy mit egyen a vendég.

A kigyulladt raktár
A végvár ostromának alapját az egri Vitézlő Oskola tagjai adták. Áprilisban azonban majdnem veszélybe került a tagok nyári programokon való részvételük. Történt ugyanis egy áprilisi hétvégén, hogy abban az épületben, ahol az egyesület ruháit és egyéb kellékeit tartották, tűz ütötte fel a fejét. Ugyan hamar megfékezték, de a felszerelésben így is jelentős kár esett (kb. a felszerelés fele). Májusban még kérdéses volt, hogy tudják-e pótolni a hiányt, mire megkezdődnek a nyári programok. Aztán példás lakossági összefogással, s az önkormányzat, valamint cégek segítségével sikerült pótolni a hiányokat, így nem kellett nélkülözni részvételüket a városi programokon. Már június elején meg tudtak jelenni, ugyan még nem biztos, hogy teljes létszámmal. Azonban a végvári játékokra már teljes felszereléssel részt tudtak venni.



A várvédők esküje
Harc a törökkel
A Gótikus palota előtt kezdődött a történet, s mint az Egri csillagokban Gergő és Vicuska bemutatásával. Azután viszonylag nagy ugrás volt, mert Dobó előtt a várbeli vitézek és nem vitézek letették az esküt és a következő pillanatban már a törökök jöttek is ostromolni a végvárat. A "harc" először a palota előtti téren folyt, majd innen vonultak le a külső és a belső vár közötti kapuhoz, a Varkoch kapuhoz. Itt aztán a hagyományőrző csapatok kitettek magukért, ment a csetepaté rendesen. Utána megint a Kazamatában voltam, s fényképeztem a hastáncosokat. A nap végén elsétálgattunk egy kicsit a várban is egy-két fénykép céljából. Készítettünk néhány igazán hangulatos képet.


   

2014. október 25., szombat

XIX. Végvári Vigasságok

19. alkalommal rendezték meg az egri várban a Végvári Vigasság elnevezésű történelmi játékot. Most három naposra tervezték a megemlékezést. Ebben az évben a belvárosi felújítások miatt kicsit módosult a korábbi évek gyakorlata, miszerint a Dobó téren kezdődött az egész, s onnan vonultak fel a várba. Most is volt ugyan vonulás,de nem a korábban megszokott útvonalon.

Az egész rendezvénysorozat a várban a Gótikus Palota előtt felállított színpadon kezdődött, ahol Dobó István átvette a város polgármesterétől a kulcsot, s megkezdődött a játék.
Én a második napon jutottam fel a várba. Miután a lányomat kitettem már csak parkolóhelyet kellett keresnem, ami igazán nem volt könnyű feladat.
Visszaemlékezni is hasonlóan nehéz, mivel közben Parádon az Ilona-völgyben dolgoztam, s valahogy erre nem jutott időm.
A főiskola Leányka utcai komplexumánál azért sikerült, de így egy kicsit távolabb voltam a vártól. A lányom fellépése csak később kezdődött, így szétnézhettem egy kicsit az éppen futó programok között. 16-án a kezdés a Pavanne zászlóforgató csoportjával kezdődött, akik a Gótikus Palota előtt sorakoztak fel. Dobosok szolgáltatták hozzá a ritmust. A zászlóforgatás befejeztével az ütemet verőkkel vonultunk át a vár beli székesegyház területére, ahol a Szent Sebestyén Számszeríjász Társaság tartott bemutatót, ahol megismerkedhettük a számszeríjakkal, majd láthattunk egy rövid bemutatót a nyilazásokból is. 





Innen már a Kazamatába mentem, ahol a Faatimah Hastáncvilág táncosai tartottak bemutatót, minden leérkező csoportnak. 11 órától délután 15 óráig. Az idegenvezető kezdő szövegét már azt hiszem mindannyian kívülről tudtuk a második nap végére. 

Én egy kicsit közben kimentem, s szétnéztem a hagyomány őrzők sátrai között. Az ágyúdombon több sátrat állítottak fel és amikor nem volt éppen jelenésük, akkor ezen a helyen múlatták az időt.




A kicsiknek is kínáltak programokat a szervezők, volt Gárdonyi kuckó, ügyességi játékok helye, kreatív sátor, ahol felnőttek vezetésével akár tűzzománcot is készíthettek. Ha mindez még nem lenne elég, akkor találhattak a kicsik mindenféle régebbi típusú foglalatosságot, ahol a kézügyességüket vagy logikus gondolkodásukat, esetleg egyensúlyozó képességüket próbálhatták ki.
A hastáncbemutatók végeztével még megettünk egy-egy kenyérlángost, s utána még megnéztük a hagyományőrzők fegyverbemutatóját, ami nem kevés zajjal is járt.